Hoger onderwijs zonder diploma secundair?

De inhoud van dit artikel werd gecontroleerd op 22/06/2023.

 

 

Beginnen aan hoger onderwijs zonder diploma secundair? Het kan!
Als je (minstens) 18 bent of 18 wordt voor 31/12 kan je een graduaat doen.
Als je (minstens) 21 bent en minstens 3 jaar gestopt bent met school, kan je een graduaat, een professionele bachelor of een academische bachelor doen.

 

Graduaat
Het graduaat is een vorm van hoger onderwijs die zich bevindt tussen secundair onderwijs en professionele bachelor. De graduaatsopleidingen worden georganiseerd door de scholen die ook professionele bachelors aanbieden. Het is écht hoger onderwijs.

Het graduaatsdiploma geeft (net als het diploma secundair onderwijs) toegang tot alle vormen van hoger onderwijs. Je kan met dit diploma dus doorstromen naar een professionele of academische bachelor. Als je kiest voor een professionele bachelor die aansluit bij het graduaat, kom je in aanmerking voor een verkort traject. Het is bij sommige keuzes mogelijk om op 3,5 jaar een graduaatsdiploma én een bachelordiploma te behalen.

Wil je na (of tijdens) je graduaat alsnog het diploma secundair onderwijs behalen, dan volstaat het om bij een cvo in te schrijven voor aanvullende algemene vorming. Voor dit traject krijg je vrijstellingen op basis van je schoolrapporten en niveauproeven, dus er valt allicht veel weg.

Op de site van Onderwijskiezer vind je alle richtingen met uitleg. Wil je liever zoeken op onderwijsinstelling, studiedomein of plaats, kan je het overzicht van het Hogeronderwijsregister gebruiken.

Je kan zonder diploma secundair aan een graduaat beginnen als je slaagt voor een toelatingsproef. Je kan hier nu al voor inschrijven.

De toelatingsproef geldt voor alle scholen en alle richtingen.

 

Professionele of academische bachelor
Alle onderwijsinstellingen die professionele en academische bachelors aanbieden, hebben procedures voor wie wil starten zonder diploma secundair onderwijs. Dit toelatingsonderzoek verschilt van school tot school.

Wil je weten hoe de school waar je zou willen inschrijven dit aanpakt? Ga naar de website van de school. Zoek de pagina met inschrijvingsvoorwaarden. Daar zal ook ergens staan wat je moet doen als je niet aan de voorwaarden voldoet.

Het toelatingsonderzoek geldt alleen voor de school waar je het aflegt en alleen voor de richting waarvoor je de aanvraag doet.

 

 

 


Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van dit artikel?
Laat het ons weten.