Nieuwe versie van Ubuntu

Iedereen heeft ondertussen al wel gehoord van Windows Vista, het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet heb getest. Ik heb ook geen zin om minstens 300 euro uit te geven aan een besturingssysteem dat mij als gebruiker als een idioot behandelt.
Hét alternatief is de nieuwste versie van Ubuntu, feisty fawn. Wat zijn de voordelen:
  • gebruiksvriendelijk - een oud zeer van Linux was dat je al behoorlijk wat pc-kennis moest hebben om alles te laten draaien en problemen op te lossen. Ubuntu heeft werk gemaakt van dat probleem. De huidige versie is bijzonder gemakkelijk te installeren en te gebruiken.
  • volledig gratis
  • geen gevaar voor virussen en spyware - je hoeft dus ook geen Norton of iets dergelijks te draaien
  • alle software die beschikbaar is voor Ubuntu is ook volledig gratis en is eenvoudigweg via een menu te selecteren en te installeren.
  • vrijwel alle populaire programma's die onder microsoft draaien, hebben een evenwaardig (zoniet beter) open source equivalent en zijn dus ook volledig gratis.
  • Voor de geeks en de gamers: je kan kiezen voor een dual boot installatie, zodat windows en Linux op dezelfde computer staan en allebei kunnen draaien. Zo kan je windows houden voor games en programma's die je niet wil vervangen door hun equivalenten en Ubuntu gebruiken om te surfen en te chatten. Zo heb je alles wat je nodig hebt zonder ooit nog risico's te lopen.

Eindconclusie:
  • wil je een legale versie van Vista, dan kost het je handen vol geld en je blijft zitten met alle Microsoftproblemen (virussen, spyware, verplichte registraties,...)
  • Als je overstapt naar Ubuntu krijg je alles gratis, is alles legaal, heb je geen technische problemen (en krijg je een uitgelezen kans om Bill Gates een hak te zetten).

De makers van Ubuntu zijn zich er ook heel goed van bewust dat overstappen naar iets totaal nieuws, niet vanzelfsprekend is. Daarom hebben ze een mogelijkheid bedacht om je met Ubuntu te laten kennismaken zonder dat je alles eerst moet installeren. Vanop een CD kan je in alle rust alles bekijken. Als wat je ziet je overtuigt, volstaat het op het installatie-ikoon te klikken. Er verschijnt dan een 'gids' die je bijstaat bij het hele installatieproces.
Wil je meer weten over Ubuntu, aarzel niet om vragen te stellen. Wij zullen je met plezier informeren en zo nodig helpen met de installatie.
Verder kan je rekenen op honderden vrijwilligers die je volledig gratis zullen informeren en/of helpen. Ze zorgen voor demonstraties, een gratis installatie-cd en hulp bij de installatie. Een volledige lijst van steunpunten vind je hier.
PS: Het zegt toch wel heel veel dat PC-verkoper Dell zich bereid verklaard heeft een beperkt aantal producten te leveren met Ubuntu als besturingssysteem.

Een vraag of bedenking naar aanleiding van dit artikel?

Uw vraag of bericht wordt altijd vertrouwelijk behandeld.
Niets van wat u via dit formulier meedeelt, wordt gepubliceerd of gedeeld met derden.

Kijk goed na of het ingevoerde adres correct is.