Een willekeurige spellingmethode

Vorige week bestelde ik bij een bekende en befaamde uitgeverij drie werkboekjes spelling. De beschrijving was veelbelovend. De cd-roms met oefeningen die bij de boekjes zouden zitten, leken erg interessant. Ik betreur mijn aankoop ondertussen. Om te beginnen missen de boekjes het keurmerk spelling. Naïef als ik ben, ging ik er zonder meer van uit dat een spellingmethode verkocht door een bekende educatieve uitgeverij dat keurmerk automatisch zou dragen. De cd-roms stellen niet veel voor. Het aantal oefeningen is beperkt en de IT-didactiek erachter is ver te zoeken. Veel en veel erger is dat ik bij de eerste willekeurige oefening die ik uitkoos al een spelfout vond. Bij de tweede oefening vond ik er twee. De boekjes zelf, lijken ok, maar in welke mate kan ik de oplossingen vertrouwen als de cd-roms spelfouten bevatten en de boeken niet gekeurd (of afgekeurd) zijn? Een collega vertelde me dat hij in het handboek (dat ik niet gekocht heb) ook al een fout gevonden had. Ik heb natuurlijk contact opgenomen met de uitgeverij (op 20/10/2006). Ik schreef over mijn bedenkingen bij de spelfouten en maakte enkele opmerkingen over de cd-roms. Ik eindigde mijn mail met “Als ik al een fout vind in de willekeurige eerste oefening die ik start, wat kan ik dan verwachten voor de andere oefeningen? Wat stelt u voor als oplossing?” Vandaag (26/10/2006) kwam het bijzonder lauwe antwoord: “ De oefeningen-cd-roms worden met de grootste zorgvuldigheid gemaakt. Uiteraard kunnen er altijd fouten door de mazen van het net glippen. Wij betreuren het dat zoiets is gebeurd - zeker in een spellingmethode. Als u zo vriendelijk wilt zijn de fouten door te geven, dan kunnen wij die bij herdruk aanpassen.” Is dit een normale reactie? Is dit de reactie van een uitgeverij die de verantwoordelijkheid opneemt voor de producten die ze verkoopt? Als ik een cd-rom wil met oefeningen zonder fouten moet ik dus: 1. zelf alle fouten zoeken 2. alle fouten doorspelen aan de uitgeverij 3. wachten op de herdruk 4. hopen dat de fouten verdwenen zijn 5. de boekjes en de cd-roms opnieuw kopen Fijn!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Filtered HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.