De inhoud van dit artikel werd gecontroleerd op 07/06/2024.
Via het volwassenenonderwijs kan je een volwaardig diploma secundair onderwijs behalen.
Wil je een aso-diploma, dan kies je eenvoudigweg een aso-richting. Wil je een diploma op niveau tso of bso, dan combineer je een diplomeerbare opleiding met de aanvullende algemene vorming.
In beide gevallen heb je vakken. Elk vak bestaat uit 1 of meer modules.
Tijdens een semester volg je de lessen van een module en op het einde leg je een examen af. Slaag je voor dat examen, kan je aan de volgende module beginnen. Wanneer je geslaagd bent voor alle modules van alle vakken, krijg je een diploma.
Op basis van rapporten en niveauproeven kan je in aanmerking komen voor vrijstellingen. Het is dus mogelijk dat er sowieso al een paar modules wegvallen, waardoor je sneller rond bent met alles.
De duur van de opleiding hangt af van drie factoren: de gekozen opleiding (sommige duren langer dan andere), de vrijstellingen die je krijgt en je beschikbaarheid/inzet (je kiest zelf hoeveel modules je volgt per semester). Sommige opleidingen kan je op 1 jaar afwerken!
Wie jonger is dan 25 en minstens 17 uren les per week volgt, behoudt het recht op kinderbijslag. Ook behoud van werkloosheidsuitkering is in bepaalde gevallen mogelijk.
Voor aso-richtingen en aanvullende algemene vorming moet je 18 jaar zijn. Aan de diplomeerbare richtingen mag je gewoonlijk beginnen op 16 jaar.
Een overzicht van de opleidingen en de centra die ze organiseren, vind je op de website van het tweedekansonderwijs en op de website van Onderwijs Vlaanderen.
Het inschrijvingsgeld dat je betaalt voor een diplomagerichte opleiding kan je in sommige gevallen terugkrijgen via een premie.