De inhoud van dit artikel werd gecontroleerd op 08/06/2024.
Een C-attest is nooit goed nieuws, maar in het laatste jaar krijgt het natuurlijk een extra wrange smaak.
Het einde was in zicht en nu komt er nog een heel schooljaar bij. Heel wat jongeren én hun ouders zien nog een jaar op school totaal niet zitten.
Als de motivatie al ver te zoeken was en de slaagkans in het bisjaar om welke reden dan ook beperkt is, is het zinvol om de alternatieven te bekijken.
Examencommissie
Examencommissie is interessant voor leerlingen die een richting deden die georganiseerd wordt door de examencommissie.
Wie een C behaalde in het laatste jaar komt bij de examencommissie in aanmerking voor vrijstellingen. Normaal gesproken moet de kandidaat alleen examens afleggen voor de vakken waarvoor hij een jaaronvoldoende behaalde. Met enkele (of veel) vrijstellingen kan het diploma secundair onderwijs vrij snel worden behaald. Tegen 1/10 kan nooit, maar met een beetje geluk is het zeker mogelijk om in het tweede semester te starten in het hoger onderwijs.
Ook wie een andere richting deed, kan examencommissie overwegen. Er zijn in dat geval minder vrijstellingen mogelijk en de keuze van de richting is minder vanzelfsprekend, maar het blijft mogelijk om (op vrij korte tijd) een diploma secundair onderwijs te behalen.
Als je in Vlaanderen woont, behoud je gedurende 1 jaar het recht op kinderbijslag.
Een nadeel van examencommissie is dat de te kennen leerstof niet noodzakelijk exact overeen met de leerstof die je op school kreeg. Er kan veel nieuwe leerstof zijn.
Het diploma dat je behaalt, is een volwaardig diploma secundair onderwijs op. Dit diploma verschilt op geen enkele manier van het diploma dat op school wordt behaald op het einde van 6 aso/tso/kso of 7 bso.
Volwassenenonderwijs
Wie inschrijft in het volwassenenonderwijs kan op basis van de rapporten van 5 en 6 en niveauproeven in aanmerking komen voor vrijstellingen.
Het volwassenenonderwijs is vooral een goede oplossing voor wie niet meer naar de middelbare school wil, maar toch lessen wil volgen. Het volwassenenonderwijs werkt met (jong)volwassenen. De aanpak is vanzelfsprekend totaal anders. Bovendien is het aantal lesuren gewoonlijk beperkt. Volwassenenonderwijs geeft ook recht op kinderbijslag voor wie jonger is dan 25 en minstens 17 uur per week les volgt.
Volwassenenonderwijs gaat niet noodzakelijk snel, maar wie vrijstellingen krijgt, kan vaak op 1 schooljaar tijd alle modules afwerken. Het grote verschil met gewoon op school het jaar overdoen, is dat de aanpak veel minder "schools" is. Het is zeker een manier om emotioneel en psychologisch een aanvaardbaar jaar te hebben.
Het diploma dat je behaalt, is een volwaardig diploma secundair onderwijs op. Dit diploma verschilt op geen enkele manier van het diploma dat op school wordt behaald op het einde van 6 aso/tso/kso of 7 bso.
Graduaat
Beginnen aan hoger onderwijs zonder diploma secundair? Het kan als je (minstens) 18 bent of 18 wordt voor 31/12.
Het graduaat is een vorm van hoger onderwijs die zich bevindt tussen secundair onderwijs en professionele bachelor. De graduaatsopleidingen worden georganiseerd door de scholen die ook professionele bachelors aanbieden. Het is écht hoger onderwijs.
Het graduaatsdiploma geeft (net als het diploma secundair onderwijs) toegang tot alle vormen van hoger onderwijs. Je kan met dit diploma dus doorstromen naar een professionele of academische bachelor. Als je kiest voor een professionele bachelor die aansluit bij het graduaat, kom je in aanmerking voor een verkort traject. Het is bij sommige keuzes mogelijk om op 3,5 jaar een graduaatsdiploma én een bachelordiploma te behalen.
Wil je na (of tijdens) je graduaat alsnog het diploma secundair onderwijs behalen, dan volstaat het om bij een cvo in te schrijven voor aanvullende algemene vorming. Voor dit traject krijg je vrijstellingen op basis van je schoolrapporten en niveauproeven, dus er valt allicht veel weg.
Op de site van Onderwijskiezer vind je alle richtingen met uitleg. Wil je liever zoeken op onderwijsinstelling, studiedomein of plaats, kan je het overzicht van het Hogeronderwijsregister gebruiken.
Je kan zonder diploma secundair aan een graduaat beginnen als je slaagt voor een toelatingsproef. Je kan hier nu al voor inschrijven.
Wilt u graag advies of hebt u een vraag? Mail naar [email protected]. Dit is gratis en vrijblijvend.