Einde schooljaar in zicht

Nog twee tot drie weken en les en dan beginnen de examens. Daarmee is het einde van het schooljaar echt in zicht.

Voor heel wat jongeren zal het nu al wel duidelijk zijn wat het einde van het schooljaar zal brengen.

Wie goed gewerkt heeft, kan het jaar wellicht ook goed afsluiten.

Wie niet zo goed heeft gewerkt, kan het best toch nog alles op alles zetten tijdens de volgende 6 weken. Een goed eindrapport kan echt een wereld van verschil maken.

Als een B- of C-attest onvermijdelijk lijkt, is het een goed idee om nu al voorbereidingen te treffen. Wat dat betreft hebben we enkele aanbevelingen.

1) Lees het schoolreglement volledig en aandachtig. Zorg dat je goed begrijpt hoe en volgens welke criteria de school delibereert. Bestudeer ook je cijfers. Je kan dan beter inschatten of de situatie echt zo uitzichtloos is als je denkt. Bovendien ben je goed voorbereid als je de beslissing van de klassenraad wil aanvechten.

2) Als je een B-attest zou krijgen, word je geclausuleerd voor een aantal studierichtingen, maar er blijven dan nog heel wat richtingen over. Informeer je vooraf al over alle richtingen die bestaan, zodat je een goed beeld hebt van wat je opties zijn. Een B-attest hoeft helemaal niet erg te zijn als je een zinvolle keuze kan maken uit wat "overblijft".

3) Als je een B-attest krijgt, heb je altijd de optie om over te zitten. Als je een C-attest krijgt moet je overzitten. Als je overzit mag je van richting veranderen (al moet je wel rekening houden met vroegere attesten). Ook in dit geval is het zinvol om je te informeren over de studierichtingen die bestaan. Een jaar overzitten is wellicht minder zwaar als je toch enkele nieuwe vakken hebt en misschien vind je wel een richting die je beter ligt.

4) Als je denkt dat je het heel moeilijk zal hebben met een B- of C-attest, houd dan je opties open. Schrijf je nu al in voor een infosessie van de examencommissie. Zo'n sessie is gratis en verplicht je tot niets. Als je wacht tot eind juni of begin juli om in te schrijven voor een sessie, is de kans groot dat je héél lang moet wachten.

Hulp nodig bij het exploreren van je mogelijkheden?
Vul dit formuliertje in. We bezorgen je een lijst met mogelijke studierichtingen.

Een vraag of bedenking naar aanleiding van dit artikel?

Uw vraag of bericht wordt altijd vertrouwelijk behandeld.
Niets van wat u via dit formulier meedeelt, wordt gepubliceerd of gedeeld met derden.

Kijk goed na of het ingevoerde adres correct is.