Edubuntu

Gisteren ben ik overgestapt op Ubuntu, de (op dit moment) meest gebruiksvriendelijke versie van Linux. Ik heb meteen ook gekozen voor Edubuntu, een versie van Ubuntu die in één mooi pakket alles biedt wat leerkrachten en/of leerlingen nodig kunnen hebben. Nu mijn computer probleemloos draait op Linux vraag ik me af waarom ik zo lang gewacht heb om de stap te zetten. Het meest evidente antwoord lijkt 'gewoonte'. Ik werkte al zo lang met Windows en was zeer goed vertrouwd met Office. De ergernis nam ik er maar bij. Ik denk dat ik me niet realiseerde hoe groot die ergernis was. Enkele voorbeelden:
 • de voortdurende dreiging van spam, virussen, spyware,... en dus ook de verplichting om tal van scanners en shields draaiend te houden.
 • al de programma's die Windows laadt zonder dat je weet waartoe ze dienen. Die + scanners + shields = een groot deel van je geheugen dat opgesoupeerd wordt voor niets.
 • de 'ploppende ballontjes' met waarschuwingen voor vanalles en nog wat. De uiteindelijke boodschap: "Opgelet! U bent per definitie een domme gebruiker. Ik zie het als mijn taak u op diverse idiote manieren te beschermen."
 • de 'koppigheid' van Windows: ik installeer iets en krijg de meldig dat het noodzakelijk is de computer de herstarten. Ik mag kiezen tussen nu en later. Ik kies voor later. Toch krijg ik om de vijf minuten een pop-up die me eraan herinnert dat ik moet herstarten en mij opieuw vraagt of ik dat nu of later wil doen.
 • de prijs - wie windows gebruikt en Microsoftproducten wil gebruiken betaalt voor alles. Het aanbod open source groeit, maar dat is vaak niet compatibel met programma's die voor microsoft ontwikkeld zijn (een mooi voorbeeld: de elektronische woordenboeken van Van Dale).
Wat stelt Edubuntu daar tegenover?
 • Alles is gratis
 • Je hebt vrijwel volledige controle over wat je met dit operating system doet en wat je het laat doen.
 • Het systeem stelt vragen één keer en onthoudt je antwoord.
 • Spyware en virussen bestaan niet in de Linuxwereld. Je hoeft dus geen programma's te draaien om je daartegen te beschermen.
 • Je kan kiezen uit een enorm aanbod aan toepassingen. Vrijwel alles wat voor Microsoft bestaat, heeft een equivalent voor Linux/Edubuntu.
 • Het Edubuntu-pakket bevat meteen handige educatieve programma's en spelletjes (aangename verrassing was een Sokoban-variant waarin je chemische structuren bouwt).
 • Als je programma's gebruikt die uitsluitend onder Windows draaien en die je absoluut nodig hebt, kan je een programma draaien (wine) dat het mogelijk maakt om die toch te gebruiken onder Linux. (werkt niet voor absoluut alle programma's, maar wel veel). Het is een omwegje, maar het werkt.
De installatie is ook niet iets om bang voor te zijn. Eenvoudiger kan het niet. Je downloadt het Edubuntubestand (een iso = image van een cd). Je brandt die image op een cd. Je maakt een backup van al de data die je niet kwijt wil. Je herstart de computer en boot via de cd. Beantwoord enkele eenvoudige vragen (! kies workstation en niet hard disk) en twintig minuten later beschik je over een perfect draaiend besturingssysteem en kan je als je dat wil meteen aan de slag met OpenOffice, IM, mail, internet (de harnekkigen kunnen via wine zelfs Internet explorer draaien),... Mijn eerste indrukken zijn onmiskenbaar positief. Verdere berichtgeving over mijn ervaringen volgt. Wie denkt aan overstappen en vragen heeft, mag altijd contact opnemen. Ik ben ook nog maar een beginner, maar ik heb ervaringen delen altijd nuttig gevonden.

Een vraag of bedenking naar aanleiding van dit artikel?

Uw vraag of bericht wordt altijd vertrouwelijk behandeld.
Niets van wat u via dit formulier meedeelt, wordt gepubliceerd of gedeeld met derden.

Kijk goed na of het ingevoerde adres correct is.