Wat met een B- of C-attest?

Deze week worden de rapporten uitgedeeld en bij die rapporten hoort een attest dat bepaalt welke richting uw zoon of dochter volgend schooljaar uitkan.

  • A-attest: de leerling gaat over naar het volgende jaar en is volledig vrij in de keuze van de studierichting.
  • B-attest: de leerling mag overgaan naar het volgende jaar, maar moet zich bij de keuze van de studierichting houden aan de beperkingen die de klasseraad oplegt (bv. geen richtingen met meer dan x uur wiskunde in ASO of geen enkele richting in ASO)
  • C-attest: de leerling moet overzitten.

Hierbij moeten we twee belangrijke bedenkingen maken:

Ten eerste is het perfect mogelijk dat u het niet eens bent met de beslissing van de klasseraad. In dat geval hebt u het recht beroep aan te tekenen. Het is belangrijk dat u dat zo snel mogelijk en op de juiste manier doet. De concrete richtlijnen vindt u hier. Het is werkelijk van essentieel belang dat u binnen drie dagen reageert en de procedure heel precies volgt. Doet u dat niet, dan kan dat alleen al voldoende grond zijn om uw verzoek af te wijzen.

Ten tweede vergeten heel wat ouders dat het B-attest het "recht" geeft om het jaar over te zitten. Iedereen heeft wel eens een slecht jaar. De school is lang niet het enige dat speelt in het leven van een puber (maar is wel vaak een goede graadmeter voor zijn algemene gesteldheid). Overzitten, betekent een jaar verliezen, maar is dat op een heel leven beschouwd zo een ramp? Niet overzitten en kiezen voor een richting die minder eisen stelt (aan een jongere die hogere eisen aankan) is misschien een oplossing voor de korte termijn. Vaak blijkt echter dat dergelijke jongeren zich vervelen en nog minder doen voor school. Overzitten om de gewenste toekomstmogelijkheden open te houden, is geen schande, integendeel, het is gebruikmaken van een tweede kans.

Wie graag een gesprek en/of onafhankelijk advies wil over rapport, attest, studiekeuze, kan ons een mailtje sturen. Er komt gegarandeerd antwoord.

Ik zit momenteel in 3tso lichamelijke opvoeding en sport, maar ben bang voor b-attest.
Als ik b-attest heb moet ik nieuwe richting volgen van mijn moeder. Ik zou dan graag handel volgen op technisch niveau. Kan dit dan als ik een b-attest heb?

 

Een B-attest gaat samen met een clausulering. Dat betekent dat wordt opgesomd welke richtingen je niet mag doen als je overgaat naar het volgende jaar.

Of je naar 4 handel kan, hangt dus af van de clausulering.

 

Beste,
Ik ben in mijn 3de jaar ASO(middenschooljaar) overgestapt naar het KSO.

Hellaas heb ik mijn jaar moeten overdoen wegens kunstvakken waar ik achterstand had. Nu bevind ik mij in het 4de jaar KSO(beeldende& architecturale). Ik vrees ervoor dat ik een jaartekort heb op wiskunde,

zou ik eventueel 5de in een tso richting kunnen volgen?

Alvast bedankt.

 

Dat kan als je een A- of een B-attest krijgt.

 

Hallo,

Ik zit in het 2de middelbaar moderne wetenschappen en zou volgend jaar graag zakken naar een technische richting.
Ik zal aan het eind van het jaar een b of c-attest ontvangen,
Maar de vraag is of ik volgend jaar naar technische kan gaan bij het ontvangen van een c-attest

 

Als je een B-attest krijgt, kan je overgaan naar 3 tso.

Als je een C-attest krijgt, kan je overzitten in 2 tso.

 

Hallo,
Ik zit in het 2e middelbaar en wil volgend jaar economie doen.
Maar het ging dit jaar niet zo goed.
Mijn vraag is bij hoeveel buizen je blijft zitten!
Kan iemand aub antwoorden

 

In je schoolreglement staat hoe je school delibereert. Daar staat dus uitleg over de voorwaarden om over te gaan naar het volgende schooljaar.

Een algemeen antwoord op je vraag bestaat niet. De klassenraad kijkt eerst naar de deliberatiecriteria (dus hoeveel buizen je mag hebben). Als je niet aan die criteria voldoet, zullen de leerkrachten samen overleggen en een beslissing nemen.

 

Ik zit in 3Economie-Talen en ben 15 jaar. Ik heb nooit een jaar moeten overdoen en ben overal heel goed doorgekomen. Al mijn vakken zijn over het algemeen heel goed behalve Wiskunde en Informatica. Bij Informatica ben ik er altijd net door en bij Wiskunde heb ik eind 50 begin 60. Wel, mijn punten voor Economie waren altijd heel goed behalve de test voor het paasexamen. Het ging over boekhouden iets waarvan we een basis moeten hebben maar waar onze richting niet grotendeels over gaat. Het examen ging naar mijn mening ook niet goed... Ook stond mijn examen vol fouten... Dit mag toch niet?!

Ik wil heel graag door naar mijn 4de jaar... Kan dat?

 

Er is geen enkele reden waarom je niet naar het vierde jaar zou kunnen.

Boekhouden is een integraal deel van de leerstof. Het is belangrijk dat je dit kan en begrijpt omdat het later de basis vormt van bedrijfseconomie. Het is dus zeker niet af te schrijven als iets dat niets met jouw richting te maken heeft.

Vraag hulp aan je leerkracht om boekhouden bij te werken en er zal geen probleem zijn op het einde van het jaar.

 

hallo
ik ben een meisje van 15 jaar en ik zit in het 3de middelbaar aso .
ik volg de richting economie.
de eerste twee/drie maanden (september oktober november ) deed ik humane wetenschappen.
Maar toen besefte ik dat humane wetenschappen niets voor mij was dus heb ik gevraagd om economie te doen , maar nu zit ik wel met een probleem ,ik zit nu in economie maar mijn punten zijn super slecht met slecht bedoel ik echt alleen maar 5buizen halen ,op elk rapport, wat niet zo was in humane wetenschappen, in humane wetenschapen waren mijn punten super goed maar ik ben weggegaan van humane wetenschappen omdat ik daar echt geen interesse in had.Maar nu heb ik enkel spijt ookal lag humane wetenschappen mij niet.
Ik heb nu geen motivatie meer, ik wil niet meer studeren ,als ik studeer haal ik toch enkel slechte punten.
Mijn klastitularis vertelde me een week terug dat ik echt slecht bezig ben en geen kans meer maak op een a-attest enkel als ik mijn best doe dat ik nog een kans maak op een b-attest,
maar zelf dit lukt me blijkbaar niet want leren zit er niet meer in voor mij.
Ik weet me geen raad en weet echt niet wat te doen ik ben school moe aan het worden enkel omdat ik niet meer wil studeren ik wil echt een a-attest halen en verder naar 4economie-talen gaan .

Maar blijkbaar gaat dit niet meer.
ik wil ook echt niet mijn jaar opnieuw doen daar heb ik echt geen zin in ik heb al een keer mijn jaar moeten overdoen en nu weer ? dat wil ik echt niet , ik ga me dan niet meer goed voelen ik zie al mijn vrienden overgaan en dan ik? die weer blijft zitten? neen neen ,toch liever niet denk ik.
En ja een b-attest haal je enkel als je u best doet maar ik doe dat niet en dat is het probleem ik zit dag en nacht te studeren ik maak al mijn taken soms slaap ik gewoon te weinig omdat ik dan nog bezig ben voor school en uiteindelijk haal ik 5 buizen nadien ben ik het beu geworden en nu zie ik het niet meer zitten.
Ik krijg nu ook hulp van het ILB (leerlingebegleiding) maar daar ga ik mee stoppen denk ik want ik voel enkel nog meer druk in mijn hoofd.
Ik heb problemen met zelfstandig werken als ik kijk naar een taak duurt dat wel een eeuwigheid om de taak te snappen.
En ja hier zit ik nu , een meisje zonder raad die niet haar jaar wil overdoen die enkel slecht bezig is op school en niet eens wat me te wachten staat in de toekomst het zou veel makkelijk zijn geweest moest ik weten wat ik later graag zou doen .
Maar dat weet ik ook echt niet.
het zou me helpen moest u raad hebben voor mij.
Groetjes

 

Mijn dochter stevent af op een c-attest in 5 toerisme. Ik ben niet overtuigd dat dit de ideale richting is voor haar. Ze is creatief, extravert dn denk dat ze zich beter zal onplooien in het kso. Kan zij met eec c- attest tso toerisme overgaan naar 5 kso in sint- lukas brussel?

 

Als uw dochter vorig schooljaar een A-attest behaalde of een B-attest dat kso niet uitsloot, kan zij volgend jaar overzitten in 5 kso.

 

Beste

ik zit momenteel in 4de jaar KSO , Beeldende en Architecturale Kunsten. Als ik een C-attest zou krijgen, kan ik nog naar 5de jaar BSO?

 

Ja, dat kan. Het is wel mogelijk dat bepaalde bso-richtingen uitgesloten worden.

Houd er wel rekening mee dat de derde graad bso drie jaren telt.

Overzitten in het vierde en overgaan naar 5 bso duurt dus even lang.

 

Ik zat vorig jaar in 4humane wetenschappen en ben overgestapt naar wetenschappen-wiskunde. Mijn punten voor de hoofdvakken (wiskunde en wetenschappen(30-5procent)) zijn zeer slecht. Is het mogelijk om deze op te halen in het tweede semester?
Ik zou graag geneeskunde willen doen.

 

Als je heel hard werkt, is dit wellicht mogelijk.

In het ergste geval zit je een jaar over en gebruik je dat jaar om je achterstand weg te werken.

 

beste,

onze zoon zit momenteel in het 2dejaar aso moderne wetenschappen
hij heeft het syndroom van asperger
hij is slim genoeg, maar hij is nog zeer jong van geest, hij heeft moeite om een goeie studiemethode te vinden, en hij werkt ook nog zeer traag : hij doet heel lang over één taak of over het studeren van een vak
hij heeft nog geen tekorten, maar zijn punten dalen wel zienderogen
hijzelf ziet enorm af onder de prestatie- en studiedruk
hij moet naar zijn normen véél te snel werken en te snel studeren
wij denken dat hij er deugd van zou hebben om gewoon nog eens het jaar over te zitten, zodat hij rustig nog eens alles opnieuw kan horen en kan wennen aan de snelheid waarmee hij moet studeren en taken maken
liever een jaartje over zitten en kunnen blijven studeren op zijn niveau (want hij is slim genoeg, alleen zijn stoornis hindert hem heel erg om optimaal te kunnen functioneren) dan te moeten zakken naar een lagere richting waar hij dan misschien om de een of andere reden minder uitdaging zou vinden
zo bvb wiskunde: zijn leerkacht vorig jaar zei, dat hij recht veert wanneer de rest van de klas het niet meer ziet zitten, omdat hij het dan juist interessant begint te vinden;
maar het maken van taken én het studeren van een pak leerstof kan hij niet snel genoeg verwerken omdat hij veel te traag werkt (zich vaak verliest in details)
zo studeert hij dan onder die tijdsdruk vaak té oppervlakkig en kent dan de stof te weinig intens, waardoor hij niet goed kan presteren. ook hier ziet hij van af, want hij wil het eigenlijk goed, zo niet, perfect doen.

hij huilt vaak en vraagt zich af hoe hij dat allemaal moet verwerkt krijgen - de druk van de tijd groeit hem boven zijn hoofd

wij zijn bang dat hij schoolmoe gaat worden, ook al heeft hij capaciteiten

onze vraag: kan je, ook al krijg je een A-attest, om dergelijke redenen je jaar nog eens overzitten?

wat zijn jullie raadgevingen op dit vlak, met een dergelijk kind?

alvast bedankt op voorhand.

 

Mevr,

Uw probleem lijkt ongeveer het zelfde als mijn kind.

Wat ik zou doen,een jaartje overdoen,en desnoods iemand schakelen voor het metode 'leren en leren'

Grtjes

 

Er zijn gelukkig heel wat oplossingen te bedenken.

Het lijkt me als eerste stap zinvol om contact op te nemen met de school en het clb.

 

Beste, , ik ben een meisje van 14. Ik woon nu al 3maanden in België, & in Nederland had ik als advies vmbo-basis/kader. En nu woon ik in België, eerst zat ik op Aso(1 maand & 1 week), toen moest ik weg, toen ging ik weer naar Aso(1week). Toen hadden ze gezegd dat het beter is voor mij dat ik naar BSO ging om alles in te halen. Nu zit ik dus op BSO, & ik vind het daar echt makkelijk. En me ouders zijn daar niet meer akkoord dat ik op BSO zit. Want ze vinden dat mijn 1ste school snel heeft beoordeeld, want ik zat daar maar 1 maand & 1 week.
Ik wil nammelijk later vroedvrouw worden. Ik zit nu in de 2de, maar is het mogelijk dat ik volgend jaar weer naar ASO ga als ik goeie cijfers haalt? Of is TSO beter ? Het is nu allemaal zo ingewikkeld omdat ik van Nederland naar hier ben komen wonen.
Grtjes anoniem

 

Als je op het einde van het schooljaar een A-attest hebt, mag je - als de klassenraad dat goedkeurt - overzitten in het tweede jaar aso of tso.

Sociale en technische wetenschappen is een uitstekende voorbereiding op vroedkunde.

 

Hallo‚ ik zit in het 5stw en heb tot nu toe altijd al een goed rapport‚ Voor mijn specifieke vakken haal ik altijd boven de 70%! behalve voor wiskunde‚ daar heb ik al 2buizen. En ik vrees dat ik ook voor het komende rapport een buis voor wiskunde zal halen
Kan ik door wiskunde een C-attest halen?

 

Het is wat vroeg om je zorgen te maken over het attest dat je zal krijgen op het einde van het jaar.

Je hebt nog meer dan tijd genoeg om je problemen met wiskunde op te lossen. Vraag hulp aan je leerkracht, maak extra oefeningen, schakel desnoods een bijlesgever in.

De meeste problemen met wiskunde kan je oplossen door heel veel oefeningen te maken.

 

ik zat in het 3de voeding verzorging en kreeg en b atest nu zit ik in het 5de restaurant keuken en wil terug gaan naar voeding verzorging kan dat ?

 

Dat hangt af van je attest op het einde van het 4de.

 

beste
ik zat vorig jaar in 3BSO (drukken) had een a-attest behaald nu dit jaar terug verder gegaan in deze richting ma ik zou willen veranderen is het mogelijk dat ik naar 4TSO kan gaan!? dus van 3BSO a-attest naar 4tso!?

 

Je kan in principe niet van 3 bso naar 4 tso.

Je kan wel overzitten in 3 tso als de klassenraad dit goedkeurt.

 

beste ik heb vorig jaar een C attest behaald in 4handel kan ik volgend jaar gaan naar 5bso verzorging ?

 

Wat je volgend jaar kan gaan doen, hangt alleen af van het attest dat je op het einde van dit schooljaar behaalt.

 

Ik zit in mijn laatste jaar humane wetenschappen. Ik ben vorig jaar blijven zitten en ik had 3 jaartekorten. Frans, Engels en Duits. Geen een zijn hoofdvakken in mijn richting. Nu is mijn vraag of ik in beroep kan gaan nu of is het al te laat. Zo ja, hoe groot is de kans dat ik toch een A-attest krijg.
Dank u.

 

De beroepsprocedure starten moet gebeuren binnen 3 dagen na het vernemen van de beslissing van de klassenraad.

Je kan bij de examencommissie inschrijven voor humane wetenschappen en vrijstellingen aanvragen. In het beste geval moet je alleen maar examens Frans en Engels doen.

Ga zo snel mogelijk naar een infosessie. Na die sessie kan je vrijstellingen aanvragen en weet je waar je aan toe bent:

 

Beste,
mijn dochter volgt momenteel het 2de secundair aso.
Vorig jaar werd ze gedelibereerd voor wiskunde.
Nu gaat het opnieuw zeer moeilijk voor dat vak.
Ze kan eventueel overstappen naar het bso tijdens dit schooljaar maar hierbij rijst volgende vraag :
Mag ze direct naar het 3de jaar bso omdat ze tijdens haar lagere schooltijd een jaar gedubbeld heeft ?
Ze wordt dus dit schooljaar 15 en zou normaal gezien in een 3de jaar moeten zitten.
Ik weet dat lln. op basis van leeftijd het vijfde en zesde leerjaar eventueel mogen overslaan om te startn in een 1ste bso maar telt dat ook voor de hogere jaren?

Graag een antwoord

 

Leerlingen die voor 31 december de leeftijd van 15 jaar bereiken, mogen naar het derde jaar bso als een toelatingsklassenraad dit goedkeurt.

U neemt best contact op met de school om de situatie te bespreken.

 

Beste, ik zit in het 4de jaar aso wetenschappen
wegens overstapping van school (dus NIET van richting) heb ik nogal een achterstand voor wiskunde, frans, biologie, fysica, en chemie. Wat vrij raar is maar op mijn vorige school waren ze nogal traag bezig met het niveau
Ik zie het echt niet zitten om al dat in te halen
Ik wil graag nu nog, voor het eerste trimester gedaan is veranderen naar een iets makkelijkere richting, zonder achterstand te hebben
Ik dacht aan het richting economie maar ik heb nooit economie gezien dus zal ik daar ook wat achterstand voor hebben
is het dan mogelijk om over te stappen naar 4 toerisme of handel, en welke raad u mij aan
is het dan later wel nog mogelijk om in het 5de of 6de aso te doen als ik dan schitterende punten haal?
of na mijn 6de jaar tso kan ik dan gewoon in geneeskunde universiteit gaan inschrijven (ook weet ik dat ik daar heel hard voor zal moeten werken, maar ik wil graag mijn droom vervullen als dokter zonder mijn jaar over te moeten doen.
Mvg

 

Als je geneeskunde wil doen, is wiskunde-wetenschappen het beste voor de derde graad.
Om die richting te kunnen doen, moet je sowieso je achterstand voor wiskunde, bio, fysica en chemie wegwerken. Dat kan alleen door te blijven waar je bent (en desnoods over te zitten).

Als het je droom is om dokter te worden, dan is het nu het moment om hard te werken om die droom waar te maken.

 

Mijn zoon heeft het 1ste middelbaar aso gedaan (à-stroom) hij had hier een b-attest
Nu hebben wij hem ingeschreven in het technisch onderwijs 2de middelbaar tso dus.
Ik kreeg daarstraks telefoon van de onderdirecteur dat mijn zoon ineens naar het beroeps moet?

 

In de eerste graad bestaat de onderverdeling aso-tso-bso eigenlijk niet.

In het tweede jaar zijn er maar 2 mogelijkheden: het 2de leerjaar van de 1ste graad (komt neer op aso én tso) en het beroepsvoorbereidend leerjaar (komt neer op bso).

Als uw zoon uitgesloten is voor het 2de leerjaar kan hij alleen naar het beroepsvoorbereidend leerjaar.

Met een B-attest heeft uw zoon de optie om over te zitten in het eerste jaar.

 

Geachte
Ik heb mijn 5e jaar stw opnieuw moeten doen omdat ik een b-attest behaalde. Nu dit jaar kreeg ik weer een b-attest met verwijzing naar bso. Op mijn attest staat er als advies 6verzorging maar ik zal liever kantoor willen volgen. Mijn 3e en 4e jaar heb ik handel gevolgd. Is het mogelijk dat ik noch 6kantoor zou mogen volgen of is het verplicht dat ik verzorging zou volgen?

 

Normaal moet je je houden aan het attest. De school zal er niet aan hebben gedacht dat je in de tweede graad handel deed en verzorging zien als een logisch vervolg op stw.

Bespreek het met de school.

 

Beste, mijn zoon zit in het 5 de middelbaar richting economie,wiskunde. Hij had 3 herexamens van frans,engels en godsdienst. Voor frans was hij geslaagd,behalve voor engels 41% en godsienst 32 %. Na deliberatie heeft hij een c attest gekregen. Is dit wel correct ? Voor zijn richting zijn wiskunde en economie toch de belangrijkte vakken. Daar heeft hij altijd goede punten van gehaald. Een vriend die dezelfde richting volgt in een andere school is wel geslaagd, alhoewel die ook onvoldoende had voor taal en godsdienst. Daar had men gezegd "talen zijn geen hoofdvak voor deze richting. Rare situatie.met vriendelijke groeten

 

Toch niet zo vreemd.

Scholen zijn vrij in de keuze van hun deliberatiecriteria. Elke school kan dus bepalen wat voor haar doorslaggevend is om te beslissen of iemand kan overgaan. Informatie hierover vindt u normaal in het schoolreglement.

 

Geachte,
Mijn zoon heeft een B-attest ontvangen in het 5e jaar Sociale en Technische Wetenschappen (TSO). De bijkomende clausule was dat hij voor geen enkele TSO richting mag overgaan.

Ik informeerde bij een andere school en die wisten mij te vertellen dat hij wel naar een zesde jaar TSO kan overstappen als die specifieke richting niet in de clausule van het B-attest was vermeld.

Hij zou graag het zesde jaar jeugd en gehandicaptenzorg aanvatten in het zesde. Volgens de nieuwe school is dat mogelijk als op de attestering staat dat die richting NIET is uitgesloten.

De school die het B-attest heeft uitgereikt beweert echter dat deze clausule niet bestaat. Het is ofwel overzitten ofwel naar een zesde jaar over te stappen in een BSO-richting.

Kan iemand mij vertellen hoe het nu echt zit? Vanavond hebben we pas het verdict te horen gekregen en maandag starten de lessen.

Vriendelijke groeten !

 

Alles hangt af van de formulering van de clausulering.

Als er staat "Uitgesloten voor alle richtingen op niveau tso", dan slaat dit op werkelijke alle richtingen van de derde graad tso.

Als er staat "Uitgesloten voor de richting handel, elektriciteit,..." (dus als het gaat om een concrete opsomming van richtingen), dan slaat dit alleen op de richtingen die vermeld staan. Als jeugd- en gehandicaptenzorg daar niet bijstaat, is uw zoon niet uitgesloten voor die richting.

 

beste,

ik zit in 6STW,
ik heb 2 herexamens gehad van wiskunde en natuurwetenschappen.
Voor mijn wiksunde ben ik geïndigd met 75%, voor mijn natuurwetenschappen ben ik geïndigd met eind in de 40%.
Ze hebben mij een C-attest gegeven.
reden: natuurwetenschappen is een hoofdvak.
Geven jullie hen hier ook gelijk in?

 

Niet dat onze mening ertoe doet, maar eigenlijk vinden we de beslissing wel terecht. 40% is geen randgeval en natuurwetenschappen is een hoofdvak.

Als je liever niet wil overzitten, kan je inschrijven voor stw bij de examencommissie. Je komt in aanmerking voor vrijstellingen en zal wellicht maar 3 examens moeten doen, nl. biologie, chemie en fysica (bij de examencommissie bestaat het vak natuurwetenschappen niet voor stw).

 

Onze zoon zit in het laatste jaar ASO economie / talen.

Iets meer dan twee jaar geleden moest ik mij melden omdat de school een tuchtprocedure tegen hem ging opstarten (niet opletten in klas, veel afwezig, huiswerk niet gemaakt, veel afwezig. Op basis van deze opmerkingen van leraren opnieuw volledig onderzoek laten doen: bleek hij Ziekte van Lyme EN Klierkoorts te hebben. Merendeel van examens 5e jaar uitgesteld naar augustus. Acht examens achter elkaar eind augustus 2013 en geslaagd. Door naar laatst jaar, 's maandags beginnen.

Klachten kwamen zeer snel terug; zeer ernstig. Maar geen echt uitsluitsel. Meeste examens en toetsen wel gehaald, maar vanaf begin dit jaar "onhoudbare" situatie. Door derden geattendeerd dat onze zoon Chronische Lyme zou kunnen hebben.

Tegen het einde van het jaar inderdaad vastgesteld dat hij weer Lyme had (dus Chronische Lyme - 3e keer positief) en bovendien Mycoplasma. Begonnen met een antibioticakuur van 4 maanden voor Chronische Lyme (plus andere medicatie) en een additionele antibioticakuur tegen Mycoplasma (week voor examens Juni). Resultaten onvoldoende voor A-attest en deze week moet onze zoon drie examens afleggen.

Waarschijnlijk door zijn ziekte (verwardheid behoort tot symptomen) heeft hij examenrooster niet correct genoteerd, dus op eerste dag geconfronteerd met een ander examen dan waarvoor hij geleerd had. Donderdag heeft hij nog Economie en vrijdag is er een deliberatie.

In de schoolreglementen staat nadrukkelijk dat bij een deliberatie rekening gehouden wordt met een eventuele vervolgstudie en dat wordt Rechten in Leiden (universiteit). Ik acht de kans groot dat hij een C-attest krijgt op basis van slechte punten voor Frans en Wiskunde. Twee vakken die niet van belang zijn voor zijn rechtenstudie.

Gezien zijn ziektebeeld dat nu al meer dan twee jaar ernstig is geweest is het van belang dat hij het hoofdstuk secundair onderwijs zo snel mogelijk af kan sluiten. Medicatie begint te werken en met Universiteit Leiden zijn ook al "praktische afspraken" gemaakt die het mogelijk maken dat hij zo volledig mogelijk kan herstellen.

Indien vrijdag een C-attest uit de bus zou komen rollen welke argumenten kan ik dan gebruiken voor een "herziening" en/of beroepsprocedure en/of Raad van State ?

 

Geachte

Ik kan niet echt andere argumenten bedenken dat die die u al vermeldt (het punt over het schoolreglement is zeker belangrijk).

Gezien de school ingestemd heeft met uitgestelde proeven, lijkt er toch zeker een bereidheid om uw zoon te helpen. In dat geval lijkt het mij ook logisch dat de klassenraad positief zal beslissen, tenzij het echt niet anders kan (bv. als de resultaten suggereren dat uw zoon zich totaal niet heeft ingespannen).

 

Beste, mijn zoon heeft een herexamen voor wiskunde en aadrijkskunde, wiskunde ziet hij totaal niet zitten om te leren . De lerares heeft totaal geen uitleg gegeven en hij snapt er voor het grotendeel niks van. Is hij verplicht zijn herexamen te maken of kan hij gewoon zijn jaar opnieuw doen ?misschien in een andere school anders heeft hij terug dezelfde lerares. Hij zit in 4 handel.

 

U neemt best contact op met de school. Het is geen goed idee om gewoon niet op te dagen voor het examen.

In elk geval kan niemand uw zoon verplichten om de vragen te beantwoorden. In het ergste geval schrijft hij zijn naam op het blad en geeft hij blanco af.

 

Geachte,

Ik zit in de 4de jaar Aso in de richting Economie-Moderne Talen. In het begin van het jaar ging alles nog vlot maar aan het eind kreeg ik het moeilijk en heb ik daardoor slechte cijfers gehaald op mijn eindexamens. Ik kreeg daardoor een gemiddelde van 48.1% voor nederlands en biologie, 46.7% voor godsdienst en 43% voor frans.

Ik kreeg een B-attest met clausulering voor: Economie-Moderne Talen, Economie-Wiskunde(6-8),Moderne Talen-Wiskunde, Wetenschap-Wiskunde(6-8).
Mijn leraar zegt dat ik niet naar de moderne talen richting mag door mijn tekort voor frans en nederlands en ik mag niet naar wetenschap-wiskunde door mijn tekorte voor biologie.
Ze raden me aan om volgend jaar een Tso-richting te kiezen omdat ik nogal goed ben voor wiskunde (70%-80%).

Mogen ze mij wel clausuleren voor Economie-Wiskunde? Ik heb voor wiskunde een gemiddelde van 70%-80% en voor economie een gemiddelde van rond de 70%.

Ik ga volgend jaar Economie-Wetenschappen op advies van de CLB, dus vraag ik me af of er sprake was van een misverstand.

Kort samengevat, Ik ben goed in economie en wiskunde en dan nog heb ik een clausulering in Economie-Wiskunde 6uur. Door mijn tekort voor Biologie mag ik niet naar WETENSCHAP-Wiskunde 6uur maar wèl naar WETENSCHAP-Economie.

PS: in wetenschap-wiskunde heb ik dan 6uur wiskunde of 8uur wiskunde (beiden geclausuleerd) en in economie-wetenschappen heb ik 5uur wiskunde

 

Dit is inderdaad een eigenaardige situatie.

Ik vermoed dat er bij de uitgesloten richtingen "economie-wetenschappen" had moeten staan in plaats van "economie-wiskunde".

Je neemt best zo snel mogelijk contact op met de school om te vragen of het inderdaad een fout is en zo ja, hoe die kan worden rechtgezet.

 

Betse , ik zit in het 3 de middelbaar STW . Ik heb op het eide van mijn schooljaar een b gekregen wegens 1 jaarbuis (49) . Vorig jaar had ik geen waarschuwing , ik vond het heel erg dat anderen een a met waarschuwing kregen . Ik zelf had 60 procent in totaal en wil nu overstappen in een andere tso richting . Ik dacht aan Toerisme , Handel . Maar zou het wel haalbaar zijn ?
Bedankt voor uw tijd
Groetjes

 

Het hangt er vanaf voor welke vakken je precies minder scoorde. Kreeg je je b-attest bv. omdat je zwak scoorde voor wetenschappen? Dat is een heel andere zaak dan wanneer het probleem vooral bij algemene vakken lag.

Waarom denk jij dat het niet haalbaar zou zijn?

 

Hallo
mijn dochter zit in het eerste
en heeft een b attest gekregen
Ik was er niet mee koord
omdat ze naar stv moet gaan omdat ze 2tekorten
had en in die 2vakken heeft ze de zelefde leraar
hij kan duidelijk geen uitleg geven
bovendien zijn er op de examens 16 leerlingen van de18 leerlingen
gebuist
ik heb een brief gestuurd
en ze hebben ons geantwoord
en ik en mijn dochter moesten naar de (jurys )
Gaan om onze argumenten neerteleggen
We hebben dan verteld over de problemen met de leeraar
Ze hebben dan gezegd dat er al eerder werd meegedeeld dat mijn dochter niet gemotiveerd was om een aso richting te volgen
dat is niet waar ze hebben het in de einde van de schooljaar
bijgezet in de raport mapje bij het eerste trimester
dus het is een leugen. Want de klas titilaris. Heeft het er niels over gezegd en achteraf. Het er gewoon bij gezet. Argumenten om te bewijzen dat het niet waar is hadden we jammer genoeg niet
ze wilden verder ook niet naar de argumenten luisteren. Over de leeraar
En ze hebben geweigerd om een kans aan me dochter te geven
ik ben hier noch altijd niet koord mee
kunnen jullie me helpen ik weet echt niet meer
wat ik moet doen
Groetjes

 

Ik begrijp dat u boos en teleurgesteld bent.

U kunt een klacht indienen via het Meldpunt van het departement onderwijs en vorming.
Laat u zeker helpen bij het opstellen van de mail/brief.

Let wel: STW in het tweede jaar is geen slechte keuze. Uw dochter kan in het derde jaar nog altijd voor aso kiezen.

 

Geachte,

Ik heb reeds een b- attest gekregen voor mijn richting: Lichamelijke Opvoeding en sport TSO. Mijn vraag is , heb ik de mogelijkheid om naar de richting : Handel TSO te gaan? Ik zit nu in het 4de jaar maar wil niet mijn jaar over doen.

Mvg.

 

Waarvoor ben je uitgesloten? Dit staat bij de eindbeslissing.

 

Hoi. Mijn dochter zit in 3de jaar Wetenschappen. Ze heeft een tekort van 4% voor
Wiskunde. Wilden haar inschrijven in 4de jaarTechnische Wetenschappen.
Haar inschrijving is geweigerd wegens dit tekort. Kan dat. zomaar? Haar jaar opnieuw ziet ze niet zitten. Ze wil liever naar economie. Mag dat. dan
wel? Grtjs

 

Wat uw dochter volgend jaar precies wel en niet kan gaan doen hangt af van de clausulering.

Als uw dochter niet geclausuleerd werd voor technische wetenschappen, mag de school haar in principe niet weigeren. MAAR ... Technische wetenschappen heeft een zeer zwaar pakket wiskunde. Het is daarom misschien beter om een richting te kiezen met wat minder wiskunde, bv. sociale en technische wetenschappen.

Als uw dochter alleen geclausuleerd is voor aso-richtingen met extra wiskunde, kan zij wel nog naar economie (met 4 uur wiskunde). Als ze geclausuleerd is voor aso, kan ze niet naar economie.

 

Beste,
Ik zit in het 6de jaar en volg Humane Wetenschappen. Ik heb een C-attest gekregen en ben aan het overwegen om examencommissie te combineren met men jaar over te doen zodat ik toch zeker ben van mijn diploma. Ik zou graag willen weten of ik alle vakken van de 3de graad moet doen of enkel mijn tekorten voor de middenjury. Mijn tekorten zijn: nederlands en geschiedenis 49,5/100 & frans en engels 45/100. Ik heb me laten wijs maken dat je enkel tekorten onder de 48% opnieuw moet doen, klopt dit? Alvast bedankt!

 

Na de verplichte infosessie kan je een vrijstellingendossier indienen.

Je krijgt vrijstelling voor vakken waarvan de vrijstellingencommissie vindt dat je voldoende hebt gepresteerd.

Er is géén algemene regel. Elk dossier wordt individueel behandeld. Het kan dus zijn dat je voor de vakken met 49,5 vrijstelling krijgt, maar dat is niet noodzakelijk zo.

In elk geval is de kans heel groot dat je maar 4 vakken zal moeten doen. Als je tijdens de zomer iets doet aan Frans en Engels zou het niet al te veel moeite mogen kosten om tegen eind december je diploma op zak te hebben.

 

Beste, ik heb net het 5de secundair beeindigd. Ik ga 'alleen' naar school om mijn rapport af te halen, daar ik geen tekorten had op de vorige 2 rapporten was ik in de veronderstelling dat alles in orde was.
Ik krijg te horen een 'c' attest.
(op basis van 1 hoofdvak)
Zelfs mijn ouders zijn niet gevraagd op het oudercontact.
Kan dit zommaar?

 

Als de beslissing gemotiveerd is, kan dit jammer genoeg inderdaad. In het vijfde jaar is een onvoldoende voor een hoofdvak een valabele reden om te beslissen dat je onvoldoende kan of weet om te kunnen beginnen aan het zesde.

Het is wel eigenaardig dat er geen contact is opgenomen met je ouders.

De school is niet de enige manier om een diploma secundair te behalen. Als je echt niet wil overzitten, zijn er dus alternatieven.

 

vijfde humaniora; 65% eindrapport met 1 buis voor wiskunde (48%). Moet blijven zitten want er worden in vijfde humaniora geen herexamens gedaan, dixit school . Klopt dit ? En zijn er andere opties ?
Dank u

 

Dit klopt. Herexamens zijn alleen mogelijk voor uitzonderlijke situaties (bv. ziekte, overlijden familielid,...).

Verder moet een leerling in het vijfde en het zesde in principe dezelfde richting doen, waardoor ook een B-attest eigenlijk niet mogelijk is in het vijfde jaar.

De opties zijn:
a) overzitten (eventueel in een andere richting)
b) examens afleggen bij de examencommissie
c) tweedekansonderwijs (indien uw zoon/dochter 18 is of wordt dit kalenderjaar)

 

Humane wetenschappen 3de jaar, dochter wil niet blijven zitten.... Wat nu en hoe goede school kiezen?
Thanks

 

Ik neem aan dat u bedoelt dat uw dochter een B-attest heeft gekregen in het 3de jaar humane wetenschappen.

Welke richtingen nog mogelijk zijn in het vierde hangt af van de clausulering.

Bij de keuze van de studierichting kunt u met allerlei zaken rekening houden:
- de interesses van uw dochter (het belangrijkste)
- de toekomstplannen van uw dochter als ze die al heeft
- eventueel kansen op de arbeidsmarkt (bv. richting die leidt naar een knelpuntberoep)

Het is elk geval belangrijk om u goed te informeren over alle richtingen die bestaan. Als daar iets tussenzit dat uw dochter echt aanspreekt, kan de zoektocht naar een school beginnen.

Op www.onderwijskiezer.be vindt u een overzicht van alle richtingen en de scholen die ze organiseren.

Voor de eigenlijke keuze van de school is het wellicht een goed idee om voor uzelf een lijstje te maken van criteria waaraan een goede school moet voldoen. Daarna kunt u de scholen die in aanmerking komen daaraan aftoetsen.

 

Beste, ik zou graag iets willen vragen.

Bij kerstmis zei mijn leerkracht dat als ik alleen op wiskunde zou buizen, ik een b attest wiskunde kreeg, waardoor ik nogwel naar het 5de jaar economie talen mocht. het is nu het einde van het jaar en ik heb alleen een buis op wiskunde, en nu krijg ik een b attest ASO, terwijl andere medeleerlingen van mijn klas ook een buis hebben op wiskunde, en die een b attest wiskunde hebben gekregen... zelf vind ik dit heel oneerlijk... graag zou ik jullie mening willen weten, Alvast bedankt!

 

Wij hebben te weinig informatie om hier een mening over te hebben.

Wanneer je een B-attest krijgt, moet dit gemotiveerd worden. Het moet dus duidelijk zijn waarom je het B-attest hebt gekregen.

Als het niet duidelijk is en/of je vindt de argumenten niet terecht, dan kan je in beroep gaan tegen de beslissing.
http://edulogos.org/blog/u-bent-het-niet-eens-met-de-beslissing-van-de-k...

Let we: de attesten van je klasgenoten kan je niet als argument gebruiken. Elke leerling wordt apart beoordeeld en elke situatie is uniek.

 

ik heb een b-attest gekregen maar ik vraag me af dat als je goede punten bij bso/stw hebt dat je later naar Aso terug kan gaan als je resultaten heel goed zijn.

[alles samen gevat = kan je van bso naar aso]

ik zit in het 1e middelbaar een ik weet niet wat ik moet doen
het jaar overdoen of naar bso gaan

kacper

 

Als je op het einde van het tweede jaar bso zeer goede resultaten hebt, kan een toelatingsklassenraad je de toelating te geven om in het derde jaar aso, tso of kso te starten. De overstap maken van 2 bso naar 3 aso is echter niet vanzelfsprekend. Je zal voor de meeste vakken een vrij grote achterstand hebben, waardoor slagen in 3 aso al meteen moeilijker wordt.

Als je op het einde van het tweede jaar stw een A-attest hebt, kan je in principe nog naar 3 aso.

Als je in de tweede graad aso wil doen, dan is nu kiezen voor 2 bso de minst goede optie.

 

Hallo, ik zit in de 4de humane wetenschappen en mijn munten van wiskunde zijn niet denderend(45%) en misschien chemie ook niet. Mijn punten voor gedragswetenschappen en cultuurwetenschappen en geschiedenis zijn echter wel heel goed(60% of meer). Is er een mogelijkheid op een a-attest?

 

Dit hangt af van de deliberatieregeling van je school. Je vindt hier informatie over in je schoolreglement.

 

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Edulogos voorziet in technische en operationele steun aan internationale onderwijsprojecten.

Sinds ons ontstaan in 2007:

  • hielpen we meer dan 800 mensen met hun voorbereidingen voor de examencommissie secundair onderwijs
  • hebben we meer dan 1000 mensen gratis geadviseerd in verband met onderwijs
  • hebben wij een "afdeling" in Senegal waar Vlaamse vrijwilligers welkom zijn