Getuigenis

Mijn oudste dochter is vanaf de speelklas van de kleuterschool eigenlijk altijd graag naar school gegaan en het ging ook altijd vlot. Kleuterschool, lagere school, middenschool, allemaal geen probleem. Vanaf de tweede graad moest er al wat harder gewerkt worden maar de resultaten waren altijd goed. In het 5de middelbaar heeft ze de laatste 3 maanden van school gemist door een zware rugoperatie maar door het maken van taken en enkele examens van op haar ziekbed, heeft ze ook dat jaar gehaald. Ze is dan na de vakantie aan haar 6de en laatste jaar ASO begonnen (moderne talen wetenschappen) en ergens half februari zei ze op een morgen: “ik voel mij niet goed”. Dat waren eerst een paar dagen, dan nog een week, en dan nog een…. Onderzoeken wezen uit dat er fysiek niets aan de hand was maar ze kon het niet opbrengen om terug naar school te gaan (en ze is dan ook nooit meer naar haar middelbare school geweest).

En dan sta je daar als ouder, op een kleine 4 maanden van het ASO-diploma… En het behalen van dat diploma is dan ook het enige waar je op focust. Je weet niets van alternatieven, je wil vermijden dat ze een jaar verliest, je weet ook niet waar je naar op zoek moet gaan.

Ze heeft nog de kans gekregen van de school om haar examens te gaan afleggen maar ze kampte op dat moment met zo’n sociale faalangst dat ze ook dat niet kon opbrengen en ze kreeg dan aan het einde van het schooljaar een C-attest. Haar jaar opnieuw doen was voor haar geen optie en ze is dan zelf met de Examencommissie afgekomen.

Ik wist wel van het bestaan van de Examencommissie maar het hoe, wat en waar daar had ik allemaal het raden naar. Al gauw bleek dat je bij de Examencommissie je examens aflegt per graad (en niet per schooljaar) dus de leerstof per examen is wel wat anders dan op een doorsnee middelbare school. Daarbij komt dan ook nog dat ze ondertussen al 18 was en dus niet meer leerplichtig. En stoppen met school betekent dan geen kindergeld meer. Bij de examencommissie worden geen lessen gegeven. Een inschrijving bij de examencommissie geeft dus geen recht op kinderbijslag.

Ondertussen zaten we al in de maand juli en via via zijn we toen bij Edulogos terecht gekomen waar ik eindelijk een antwoord kreeg op vele vragen zonder te gaan zitten zoeken op verschillende websites of te bellen met verschillende instanties.

We hebben dan ook nog even de piste van het tweedekans onderwijs geprobeerd (omdat men daar wel les krijgt en kindergeld als men aan 17 lesuren per week komt) maar ook daar was ze niet aan toe.

Dan toch maar Examencommissie (ondertussen hadden we ons dan al ingeschreven voor het infomoment). Mijn dochter is dan nog van richting veranderd (Humane Wetenschappen i.p.v. Moderne Talen Wetenschappen) dus dat maakte dat er voor haar 2 vakken bijzaten waar ze nog nooit iets van gezien had.

Zonder begeleiding leek me dit niet haalbaar. Edulogos heeft ons geholpen om iemand te vinden (we waren zelf al bij iemand op gesprek geweest maar dat was niet betaalbaar). Oorspronkelijk was het de bedoeling om een studente de begeleiding te laten doen, maar door omstandigheden kon dat niet doorgaan en heeft iemand van Edulogos deze taak op zich genomen. En zo had mijn dochter een online-coach voor haar examens. De coach maakte voor haar een planning en stond altijd klaar voor het beantwoorden van vragen.
De cursussen van Edulogos waren ook écht een uitkomst want op de site van de Examencommissie vind je alle titels van boeken over de betreffende leerstof maar begin daar maar eens aan als middelbare school leerling.

En zo begon er een schooljaar van planning, studeren, examens afleggen, planning bijsturen, af en toe een paar dagen ‘vakantie’ inlassen, ongeduldig wachten op de resultaten, nog meer studeren, enz.

Ze had één vrijstelling en voor de rest moest ze alle examens afleggen (11 in totaal – voor de talen was er telkens een mondeling en een schriftelijk, de rest was allemaal schriftelijk).

We zijn gestart in september, in oktober had ze haar eerste examen en haar laatste examen heeft ze afgelegd in augustus. Na enkele weken kwam dan het verlossende bericht dat ze geslaagd was voor dat laatste examen en dat ze dus haar ASO diploma had! Dus al met al had ze het prima gedaan in één schooljaar.

Ondertussen zit ze al enkele weken op de Hogeschool en volgt daar zeer enthousiast een opleiding verpleegkunde.

Waar ik in heel dit verhaal spijt van heb, is dat ik Edulogos niet eerder heb leren kennen. Nergens vind je iemand die een algemene kijk heeft op alles wat er te vinden is in het onderwijslandschap, die kan zeggen wat de mogelijkheden/alternatieven zijn, waar je terecht kan enz. – ieder spreekt voor zijn eigen winkel en daar heb je in een situatie als de onze niets aan. Had ik eerder alle info gehad dan hadden we nog wat maanden kunnen winnen.

En het middelbaar onderwijs? Prima als dat op dat moment past voor je kind. En als dat niet lukt? Er zijn alternatieven, de Examencommissie is er één van. Het is hard werken, maar daar zal ze later alleen maar de vruchten van kunnen plukken.

_____

Wie graag vragen willen stellen aan de auteur van deze getuigenis, kan mailen naar [email protected]. Wij zorgen dan dat het bericht bij haar terechtkomt.

 


Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van dit artikel?
Laat het ons weten.