Examencommissie en VDAB, kinderbijslag en ziekteverzekering

Over wat wel en niet kan, moet en mag.

Jonger dan 18

Als je jonger bent dan 18 jaar (of 18 wordt tijdens het schooljaar 2007-2008) moet je voldoen aan de leerplicht. Je bent dus verplicht om te 'leren'. Dat is niet hetzelfde als verplicht zijn naar school te gaan.

Wil je je thuis voorbereiden op de examens van de examencommissie dan kan dat. Je voldoet in dat geval aan de leerplicht als je ouders het attest thuisonderwijs op tijd invullen en versturen naar het ministerie van onderwijs. Je blijft automatisch in orde met ziekteverzekering en kinderbijslag.

Ouder dan 18

Als je 18 of ouder bent, ben je niet meer leerplichtig. Als je je thuis wil voorbereiden op de examens van de centrale examencommissie moet je beslissen of je je wel of niet inschrijft bij de VDAB. Dat is in ieder geval absoluut niet verplicht.

Als je inschrijft, gaat je wachttijd in. Tijdens die wachttijd blijven je ouders kinderbijslag krijgen. Na de wachttijd valt de kinderbijslag weg, maar krijg je een uitkering van de RVA. Tijdens de wachttijd blijf je via je ouders in orde met de ziekteverzekering. Vanaf het moment dat je een uitkering krijgt, moet je zelf inschrijven bij een ziekenfonds.

Het nadeel (voor iemand die zich voorbereidt op de examens van de examencommissie tenminste) is dat je op elk moment kan worden opgeroepen om te gaan werken en dat kan je niet zomaar weigeren.

Als je niet inschrijft, hoef je niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt en kan je je in alle rust toeleggen op je studie. Via je ouders blijf je in orde met het ziekenfonds. Je ouders krijgen geen kinderbijslag meer, tenzij je 17 uur per week lessen volgt bij het cvo of het tweedekansonderwijs.

Comments

Dag Edulogos,

Ik heb een vraag ivm of je een student bent of niet als je aan het examencommissie deelneemt, en niet ingeschreven bent in een school. Ik heb mij laten weten, ik citeer:
" Als student kan bijgevolg worden beschouwd: elke persoon die het hoofdstatuut van student heeft en die in een onderwijsinstelling middelbaar, hoger of universair onderwijs volgt, of die een examen voorbereidt voor de examencommissie, en zijn studies niet op definitieve wijze heeft stopgezet, voorzover hij niet uitgesloten is uit het toepassingsgebied"

Klopt dit of ben ik fout?
Met vriendelijke groeten

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.