C-attest in het laatste jaar

Een C-attest is nooit goed nieuws, maar in het laatste jaar krijgt het natuurlijk nog een extra wrang smaakje.

Het einde was in zicht en nu komt er nog een heel schooljaar bij. Heel wat jongeren én hun ouders zien nog een jaar op school totaal niet zitten.

Als de motivatie al ver te zoeken was en de slaagkans in het bisjaar om welke reden dan ook beperkt is, is het zinvol om de alternatieven te bekijken.

Examencommissie
Examencommissie is interessant voor leerlingen die een richting deden die georganiseerd wordt door de examencommissie.

Wie een C behaalde in het laatste jaar komt bij de examencommissie in aanmerking voor vrijstellingen. Normaal gesproken moet de kandidaat alleen examens afleggen voor de vakken waarvoor hij onvoldoende scoorde. In het beste geval zijn dat er dus weinig. Met enkele (of veel) vrijstellingen kan het diploma secundair onderwijs vrij snel worden behaald. Tegen 1/10/14 kan nooit, maar met een beetje geluk is het zeker mogelijk om in het tweede semester te starten in het hoger onderwijs.

Ook wie een andere richting deed kan examencommissie overwegen. Er zijn in dat geval minder vrijstellingen mogelijk en de keuze van de richting is minder vanzelfsprekend, maar het blijft mogelijk om (op vrij korte tijd) een diploma secundair onderwijs te behalen.

Nadelen van examencommissie:
- Een inschrijving bij de examencommissie geeft geen recht op kinderbijslag.
- De te kennen leerstof komt niet noodzakelijk exact overeen met de leerstof die op school behandeld werd.

Tweedekansonderwijs/cvo
Wie inschrijft bij het tweedekansonderwijs/cvo kan op basis van de laatste rapporten en niveauproeven in aanmerking komen voor vrijstellingen.

Tweedekansonderwijs is vooral een goede oplossing voor wie niet meer naar de middelbare school wil, maar toch lessen wil volgen. Het tweedekansonderwijs/cvo werkt met (jong)volwassenen. De aanpak is vanzelfsprekend totaal anders. Bovendien is het aantal lesuren gewoonlijk beperkt. Tweedekansonderwijs/cvo geeft ook recht op kinderbijslag.

Tweedekansonderwijs gaat niet noodzakelijk snel, maar wie vrijstellingen krijgt, kan vaak op 1 schooljaar tijd alle modules afwerken. Het grote verschil met gewoon op school het jaar overdoen, is dat de aanpak veel minder "schools" is. Het is zeker een manier om emotioneel en psychologisch een aanvaardbaar jaar te hebben.

Belangrijke opmerking
Examencommissie en tweedekansonderwijs/cvo leveren een volwaardig diploma secundair onderwijs op. Dit diploma verschilt op geen enkele manier van het diploma dat op school wordt behaald op het einde van 6 aso/tso/kso of 7 bso.

Wij geven gratis en vrijblijvend advies aan wie een C-attest kreeg in het laatste jaar. Het volstaat te mailen of dit formuliertje in te vullen.

Beste,
Mijn dochter heeft haar laatste graad Aso in het frans afgemaakt. Nu heeft ze in het laatste jaar een c attest behaald. Kan zij nu via de examencommissie dit afmaken in het Nederlands? En in welke richting. Indien ze dit jaar opnieuw wenst te volgen, moet dit dan in dezelfde school of kan zij het laatste jaar terug in het Nederlands volgen? Of is dit dan terug 2 jaar?
Graag een antwoordje.
Met dank en vriendelijke groeten.

 

Bij de examencommissie kan uw dochter om het even welke richting van de derde graad kiezen. Welke richting zij het best kiest hangt van diverse factoren af. Voor meer specifieke (gratis) advies, kunt u het volgende formulier invullen:https://examencommissie.be/content/gratis-advies

Voor een leerling die wil overkomen uit een niet-Vlaamse school, moet de toelatingsklassenraad beslissen in welk jaar en welke richting de leerling kan inschrijven.
U neemt dus het best contact op met de school waar uw dochter volgend jaar naartoe zou willen.

Uw dochter kan er ook voor kiezen om een diploma te behalen via het tweedekansonderwijs. Op basis van haar rapporten (van 5 en 6) en niveauproeven kan zij in aanmerking komen voor vrijstellingen. Binnen het tweedekandonderwijs is onderwijs op niveau aso, tso en bso mogelijk. Meer informatie vindt u hier:
http://edulogos.org/blog/een-diploma-secundair-onderwijs-behalen-tkocvo

 

Hallo,

Ik heb gelezen dat er mensen zijn die hun middelbaar diploma halen met de examencommissie en ondertussen al les volgen in de hoge school (op voorwaarde dat ze hun middelbaar diploma halen in november of ze moeten hun lessen in de hoge school stoppen).

Is dit inderdaad mogelijk? Ik weet nog niet zeker of ik een C attest heb maar mijn examens verliepen helemaal niet vlot dus het is erg waarschijnlijk...

 

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

Edulogos voorziet in technische en operationele steun aan internationale onderwijsprojecten.

Sinds ons ontstaan in 2007:

  • hielpen we meer dan 800 mensen met hun voorbereidingen voor de examencommissie secundair onderwijs
  • hebben we meer dan 1000 mensen gratis geadviseerd in verband met onderwijs

Sinds 2014 bestaat er bovendien een onafhankelijke afdeling van Edulogos in Senegal. Vlaamse vrijwilligers zijn daar welkom.