C-attest in het laatste jaar

Een C-attest is nooit goed nieuws, maar in het laatste jaar krijgt het natuurlijk nog een extra wrang smaakje.

Het einde was in zicht en nu komt er nog een heel schooljaar bij. Heel wat jongeren én hun ouders zien nog een jaar op school totaal niet zitten.

Als de motivatie al ver te zoeken was en de slaagkans in het bisjaar om welke reden dan ook beperkt is, is het zinvol om de alternatieven te bekijken.

Examencommissie
Examencommissie is interessant voor leerlingen die een richting deden die georganiseerd wordt door de examencommissie.

Wie een C behaalde in het laatste jaar komt bij de examencommissie in aanmerking voor vrijstellingen. Normaal gesproken moet de kandidaat alleen examens afleggen voor de vakken waarvoor hij onvoldoende scoorde. Met enkele (of veel) vrijstellingen kan het diploma secundair onderwijs vrij snel worden behaald. Tegen 1/10 kan nooit, maar met een beetje geluk is het zeker mogelijk om in het tweede semester te starten in het hoger onderwijs.

Ook wie een andere richting deed kan examencommissie overwegen. Er zijn in dat geval minder vrijstellingen mogelijk en de keuze van de richting is minder vanzelfsprekend, maar het blijft mogelijk om (op vrij korte tijd) een diploma secundair onderwijs te behalen.

Nadelen van examencommissie:

  • Een inschrijving bij de examencommissie geeft geen recht op kinderbijslag.
  • De te kennen leerstof komt niet noodzakelijk exact overeen met de leerstof die op school behandeld werd.

Tweedekansonderwijs/cvo
Wie inschrijft bij het tweedekansonderwijs/cvo kan op basis van de laatste rapporten en niveauproeven in aanmerking komen voor vrijstellingen.

Tweedekansonderwijs is vooral een goede oplossing voor wie niet meer naar de middelbare school wil, maar toch lessen wil volgen. Het tweedekansonderwijs/cvo werkt met (jong)volwassenen. De aanpak is vanzelfsprekend totaal anders. Bovendien is het aantal lesuren gewoonlijk beperkt. Tweedekansonderwijs/cvo geeft ook recht op kinderbijslag.

Tweedekansonderwijs gaat niet noodzakelijk snel, maar wie vrijstellingen krijgt, kan vaak op 1 schooljaar tijd alle modules afwerken. Het grote verschil met gewoon op school het jaar overdoen, is dat de aanpak veel minder "schools" is. Het is zeker een manier om emotioneel en psychologisch een aanvaardbaar jaar te hebben.

Belangrijke opmerking Examencommissie en tweedekansonderwijs/cvo leveren een volwaardig diploma secundair onderwijs op. Dit diploma verschilt op geen enkele manier van het diploma dat op school wordt behaald op het einde van 6 aso/tso/kso of 7 bso.

Wilt u graag advies of hebt u een vraag? Mail naar [email protected]. Dit is gratis en vrijblijvend.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Filtered HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.